Εγκυμοσύνη και οδοντιατρικές θεραπείες
Article Rating - Ερωτήσεις - Απαντήσεις

Εγκυμοσύνη και οδοντιατρικές θεραπείες

Η εγκυμοσύνη παρότι μια ευχάριστη κατάσταση, πολλές φορές δημιουργεί προβλήματα σε ότι αφορά την οδοντιατρική φροντίδα. Τα προβλήματα αυτά αφορούν τόσο την ίδια την οδοντιατρική παρέμβαση όσο και τη χορήγηση φαρμάκων. 

Οι οδοντίατροι συνηθίζουμε να χωρίζουμε την εγκυμοσύνη σε τρία τρίμηνα:

Το πρώτο τρίμηνο της κύησης είναι η περίοδος της δημιουργίας των οργάνων του παιδιού (οργανογένεση) οπότε το έμβρυο στο χρόνο αυτό είναι πιο ευαίσθητο στην τερατογόνο δράση κάποιων φαρμάκων και της ακτινοβολίας.

Η ασφαλέστερη περίοδος για οποιαδήποτε οδοντιατρική θεραπεία είναι το 2ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.  

Στο τρίτο τρίμηνο της κύησης είναι αυξημένος ο κίνδυνος υπότασης ή συγκοπής. Γίνονται θεραπείες αλλά με επισκέψεις περιορισμένης χρονικής διάρκειας. 

Παρόλα αυτά οι οδοντιατρικές θεραπείες μπορούν να γίνουν κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, λαμβάνοντας κάποιες προφυλάξεις. Αν σε πολύ επίγουσες καταστάσεις είναι απαραίτητη η λήψη ακτινογραφιών, αυτές μπορούν να ληφθούν με την χρήση μιας ειδικής ποδιάς μολύβδου, για την προστασία της μητέρας και του εμβρύου από την ακτινοβολία. Η χρήση της τοπικής αναισθησίας πρέπει να γίνεται με φειδώ. 

Όσο για την χορήγηση φαρμάκων, ασφαλή θεωρούνται τα πενικιλινούχα αντιβιοτικά όπως η αμοξυκιλλίνη (Amoxil, Augmentin) και η κλινδαμυκίνη (Dalacin). 

Από τα παυσίπονα, η παρακεταμόλη (Depon,Panadol) θεωρείται σχετικά ασφαλής ενώ απαγορεύεται η χρήση της ασπιρίνης.
Έχετε κάποια απορία; Στείλτε μας ένα μήνυμα!

Όνομα (υποχρεωτικό)

Email (απαραίτητο για να λαμβάνετε ενημερώσεις, δεν εμφανίζεται)

Ιστοσελίδα

CAPTCHA image
Enter the code shown above:


Μοιραστείτε το   

Βαθμολογήστε το:

Σχετικές εικόνες:
  • Εγκυμοσύνη και οδοντιατρικές θεραπείες

Σχετικά άρθρα:

Τα νεογιλά δόντια Τα νεογιλά δόντια ανατέλουν στο στόμα των μωρών από τον 5ο - 6ο μήνα και η ανατολή τους ολοκληρώνεται στην ηλικία των  2 1/2 με 3 χρόνων.
Αποστείρωση Ο ιατρός έχει την υποχρέωση όχι μόνο να θεραπεύσει σωστά, αλλά και να προστατέψει τον ασθενή από κάθε πιθανή επιμόλυνση.
Κακοσμία Κακοσμία είναι η δυσάρεστη αναπνοή που προέρχεται από τη στοματική κοιλότητα και οφείλεται συχνότερα σε τοπικά αίτια.
Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τους φρονιμίτες! Οι φρονιμίτες ή τρίτοι γομφίοι είναι τα τελευταία δόντια που ανατέλλουν στο στόμα κατά το τέλος της εφηβικής περιόδου.
Copyright © AsteriosBratsas.gr   |     |   Είσοδος