Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τους φρονιμίτες!
Article Rating - Ερωτήσεις - Απαντήσεις

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τους φρονιμίτες!

Οι φρονιμίτες ή τρίτοι γομφίοι είναι τα τελευταία δόντια που ανατέλλουν στο στόμα κατά το τέλος της εφηβικής περιόδου. Συνήθως είναι τέσσερις (δύο στην άνω και δύο στην κάτω γνάθο) ενώ δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο σε ορισμένους να λείπει ένας ή και περισσότεροι.
Μερικές φορές λόγω έλειψης χώρου στις γνάθους οι φρονιμίτες υπάρχουν αλλά δεν εμφανίζονται στη στοματική κοιλότητα και τότε ονομάζονται έγκλειστοι. Άλλες φορές δεν καταφέρνουν να ανατείλλουν σωστά και παραμένουν εν μέρη βυθισμένοι στην γνάθο (ημιέγκλειστοι).

Τι μπορούν να προκαλέσουν ;

Οι έγκλειστοι και οι ημιέγκλειστοι φρονιμίτες μπορούν μερικές φορές να προκαλέσουν αρκετή ταλαιπωρία, με πιο συνηθισμένη την φλεγμονή των ούλων γύρω από τους φρονιμίτες αυτούς με πρήξιμο (οίδημα) και πόνο.
Σπανιότερα θα μπορούσαν να προκαλέσουν και άλλες παθολογικές καταστάσεις ποικίλης σοβαρότητας όπως:
- καταστροφή του διπλανού δοντιού από τερηδόνα είτε από περιοδοντική νόσο,
- καταστροφή του οστού της γνάθου λόγω της δημιουργίας κύστεων ή όγκων κλπ.

Η εξέταση του στόματος από τον οδοντίατρο σε συνδυασμό με μια πανοραμική ακτινογραφία θα μας δώσει την απάντηση στο εάν υπάρχουν έγκλειστοι/ημιέγκλειστοι φρονιμίτες, την θέση τους και εάν έχουν δημιουργήσει προβλήματα ή υπάρχει το ενδεχόμενο να δημιουργήσουν.Έχετε κάποια απορία; Στείλτε μας ένα μήνυμα!

Όνομα (υποχρεωτικό)

Email (απαραίτητο για να λαμβάνετε ενημερώσεις, δεν εμφανίζεται)

Ιστοσελίδα

CAPTCHA image
Enter the code shown above:


Μοιραστείτε το   

Βαθμολογήστε το:

Σχετικές εικόνες:
  • Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τους φρονιμίτες!

Σχετικά άρθρα:

Τα νεογιλά δόντια Τα νεογιλά δόντια ανατέλουν στο στόμα των μωρών από τον 5ο - 6ο μήνα και η ανατολή τους ολοκληρώνεται στην ηλικία των  2 1/2 με 3 χρόνων.
Εγκυμοσύνη και οδοντιατρικές θεραπείες Η εγκυμοσύνη παρότι μια ευχάριστη κατάσταση, πολλές φορές δημιουργεί προβλήματα σε ότι αφορά την οδοντιατρική φροντίδα
Αποστείρωση Ο ιατρός έχει την υποχρέωση όχι μόνο να θεραπεύσει σωστά, αλλά και να προστατέψει τον ασθενή από κάθε πιθανή επιμόλυνση.
Κακοσμία Κακοσμία είναι η δυσάρεστη αναπνοή που προέρχεται από τη στοματική κοιλότητα και οφείλεται συχνότερα σε τοπικά αίτια.
Copyright © AsteriosBratsas.gr   |     |   Είσοδος