Τα μεταλλικά σφραγίσματα
Article Rating - Εμφράξεις

Τα μεταλλικά σφραγίσματα

Όλοι γνωρίζουμε τα γκρίζα μεταλλικά σφραγίσματα από αμάλγαμα που πολλοί από εμάς έχουμε ακόμη στο στόμα μας.

Το αμάλγαμα είναι υλικό που ξεκίνησε να χρησιμοποιείται στην οδοντιατρική από τις αρχές του 19ου αιώνα και αποτελείται κυρίως από ασήμι και υδράργυρο. (χαλκός και ψευδάργυρος σε μικρότερες ποσότητες)

Αυτή ακριβώς η παρουσία του υδραργύρου στο αμάλγαμα έχει γίνει η αιτία να κατηγορηθούν οι εμφράξεις αυτές ως τοξικές και επικίνδυνές από μια πληθώρα άρθρων σε περιοδικά και στο internet. Συγκεκριμένα οι υδρατμοί του υδραργύρου που δημιουργούνται κατά την τοποθέτηση και αφαίρεση του σφραγίσματος (και σε μικρότερο βαθμό από την τριβή του αμαλγάματος σε ασθενείς με έντονο τριγμό) θεωρείται ότι μπορεί να είναι επικίνδυνοι για την υγεία.

Τόσο η Αμερικανική οδοντιατρική ομοσπονδία (ADA) όσο και το Συμβούλιο των Ευρωπαίων Οδοντιάτρων (ΣΕΟ – CED) μετά από μελέτες έχουν καταλήξει ότι το αμάλγαμα είναι απολύτως ασφαλές. Δεν υπάρχει καμία επιστημονική μελέτη που να δείχνει τεκμηριωμένα ότι το οδοντιατρικό αμάλγαμα είναι βλαβερό για τον ασθενή. Παρόλα αυτά τα τελευταία χρόνια η Νορβηγία, η Δανία και η Γερμανία έχουν απαγορεύσει ή περιορίσει την χρήση του αμαλγάματος.

Τα σφραγίσματα αυτά θα πρέπει να αντικαθίστανται μετά από 10 - 15 χρόνια εφόσον εμφανίζουν ρωγμές ή βλάβες. Η αντικατάσταση γίνεται από λευκά σφραγίσματα ρητίνης ή ένθετα ρητίνης / πορσελάνης (αποκαταστάσεις εξίσου ανθεκτικές με τα μεταλλικά σφραγίσματα)Έχετε κάποια απορία; Στείλτε μας ένα μήνυμα!

Όνομα (υποχρεωτικό)

Email (απαραίτητο για να λαμβάνετε ενημερώσεις, δεν εμφανίζεται)

Ιστοσελίδα

CAPTCHA image
Enter the code shown above:


Μοιραστείτε το   

Βαθμολογήστε το:

Σχετικές εικόνες:
  • Τα μεταλλικά σφραγίσματα

Copyright © AsteriosBratsas.gr   |     |   Είσοδος